Verenigd Koninkrijk:
De huidige vlag is ontworpen en goedgekeurd in 1801. De vlag is een samenvoeging van de vlaggen van Engeland (a), Schotland (b) en Ierland (c). Hoewel in Engelend zelf de vlag “Union Jack” wordt genoemd is deze naamsaanduiding niet geheel juist. “Union Jack” staat voor de naam van de geuzenvlag van de US. De juiste Britse naam voor de vlag is “The Union Flag”. Het a-symmetrisch plaatsen van het rode kruis van St. Andrew (a) in het witte is een heraldische spitsvondigheid, waarvan het de bedoeling is dat niemand kan zien of het ierse kruis op het schotse kruis is geplaatst of omgekeerd.
Een weetje: de vlag van het Verenigd Koninkrijk heeft wel degelijk een boven en een onderkant. Hoe dit te zien is??? Hou de vlag omhoog en let erop dat links boven langs het broekingsband de witte baan in de vlag breed is. Als deze links boven wordt gehesen is de vlag correct gehesen.
De onderdelen van het Verenigd Koninkrijk voeren nog steeds onafhankelijk hun eigen vlag.
Engeland heeft de vlag van St. George. De oorsprong gaat terug tot de tijd van de kruistochten.
Schotland heeft de vlag van St. Andrew. St. Andrew is de beschermheilige van Schotland. De bijzondere kruisvorm is naar hem vernoemd.
Ierland heeft de vlag van St. Patrick. Onbekend is waarom het rode kruis van St. Andrew het symbool werd van de beschermheilige van Ierland, St. Patrick dus. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong in het feit dat een rood kruis op een wit veld het heraldische teken war van het ierse koningshuis. Bij de totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk in 1801 werd het kruis van St. Patrick toegevoegd aan de vlag en ontstond de huidige vlag van het Verenigd Koninkrijk.
(met dank daan Preben Kannink; Vlaggen – Standaarden en Wapens)