Geschiedenis van de vlag van de Verenigde Staten van Amerika

De vlag van de Verenigde Staten van Amerika bestaat uit 13 evengrote rood/witte horizonale banen. De banen beginnen met rood en eindigen met rood. Rechts boven bevindt zich een blauw rechthoek met daarin 50 witte sterren.

De 50 sterren in de vlag representeren de 50 staten aangesloten bij de US. De 13 rood/witte banen vertegenwoordigen de 13 originele koloniën die rebelleerden tegen de Britse overheersing.

De US vlag heeft door de jaren heen 26 veranderingen ondergaan alvorens het ontwerp te hebben dat ze nu heeft. De vlag met 48 sterren is de langst gebruikte en heeft dus het record van 47 jaar. De huidige 50-sterren vlag kan het record breken wanneer deze nog in gebruik is op 4 juli 2007 (wat er wel inzit).

De Grand Union Flag

Deze vlag is de eerste echte vlag van de Verenigde Staten. Deze vlag bestaat uit 13 rood/witte banen die de “uniekheid en eenheid” van de 13 koloniën betekenen met de Britse Unie vlag in de linker bovenhoek. Dit als symbool van de koloniale leiders die een nauwe band wilden houden met het Verenigd Koninkrijk. Het ontwerp van de Unie Vlag is die van voor de Britse unie met Ierland in 1801. Deze versie bevat alleen het St. George kruis van Engeland en het St. Andrews kruis van Schotland.

Deze vlag is geauthoriseerd door het Second Continental Congres en voor het eerst gevlagd op 3 december 1775 door de toenmalige Colonial Navy Luitenant John Paul Jones op het schip Alfred.

Ten tijde van het ondertekenen van de Declaration of Independence op 4 juli 1776 was dit de meest gebruikte vlag.

Op 14 juni 1777 werd de vlag voor het eerst gewijzigd. De banen bleven gelijk echter de toevoeging van de Britse Unie vlag werd vervangen door het nu bekende blauwe vlak met de sterren. De eerste vlag telt 13 sterren, gelijk aan het aantal staten die de Verenigde Staten op dat moment telde.

Deze vlag is gebruikt tot 1 mei 1795 toen Kentucky en Vermont zich aansloten bij de Verenigde Staten en de vlag werd uitgebreid met 2 sterren.

Deze ontwikkeling, het toevoegen van het aantal sterren gelijk aan het aantal staten dat de Verenigde Staten telt is doorgegaan tot 4 juli 1960 toen zich de laatste staat, namelijk Hawaii, heeft aangesloten bij de Verenigde Staten.

Zo staan er nu 50 sterren op de vlag.

Franjes:

De vlag van de Verenigde Staten mag worden versierd met gouden franjes, zolang dit geen afbreuk doet aan de vlag zelf. Bij cerimonieel vertoon van de vlag, zoals bij parades of op display binnen, wordt de vlag vaak gedecoreerd met deze franjes om de schoonheid van de vlag te benadrukken.

In 1835 werd de franje voor het eerst als decoratie gebruikt en het leger gebruikt deze decoratie officieel sinds 1895. Het United States Institute of Heraldy bevestigd dat er geen implicaties of symbolische betekenis is aan het gebruik van de franjes.

Het gebruik van de franjes voor vlaggen die buiten worden gehangen wordt afgeraden. De franjes zijn te delicaat en waaien kapot.

Buiten de Verenigde Staten worden de franjes zelden of nooit gebruikt.

Wist u dat Nederland het eerste land was dat een officieel saluut bracht aan de vlag van de Verenigde Staten? Nederland steunde namelijk de Amerikaanse rebellen.