Vlaggenprotocol en geschiedenis

De geschiedenis van de vlag

Een vlag is het symbool voor een land. Naast landenvlaggen zijn er ook oorlogs-, koopvaardij en staatsvlaggen. De vlag, met eventueel het landswapen (Duitsland, Spanje) vormt het symbool van het volk of land waardoor het is aangenomen.
De oorsprong van de vlag ligt naar alle waarschijnlijkheid op zee. Voor zover bekend zijn vlaggen altijd gebruikt om de identiteit aan te geven van de gebruiker van het vaartuig.
Veel moderne vlaggen hebben hun oorsprong echter uit de tijd van de kruistochten. De ridders van verschillende landen kozen kruizen van verschillende kleur en vorm om de nationaliteit aan te geven. Veel van de nationale vlaggen stammen dan ook uit deze tijd. De meest bekende is waarschijnlijk de oorspronkelijke vlag van Engelen, de vlag van St. George, waarvan het rode kruis nog steeds terug te vinden is in de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk.

 

Lees hier alles over de geschiedenis van de Europese vlag.

Lees hier alles over de geschiedenis van de vlag van de Verenigde Staten.

Lees hier alles over de geschiedenis van de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

Lees hier alles over de geschiedenis van de Nederlandse vlag.

Ons land kent een aantal vaste dagen waarop wordt gevlagd. Daaronder uiteraard Koninginnedag, valt deze dag echter op een zondag, dan wordt er de zaterdag daarvoor de vlag uitgestoken. Alleen op Koninginnedag en op de verjaardagen van leden van het koninklijk huis wordt gevlagd in combinatie met een oranje wimpel.

Vaste vlagdata
31 januari Prinses Beatrix
27 april Koningsdag verjaardag Koning Willem Alexander
4 mei Dodenherdenking
(vlag halfstok van af 18:00 uur tot zonsondergang)
5 mei Bevrijdingsdag
 17 mei Verjaardag Koningin Maxima
15 augustus Bevrijdingsdag Nederlands Indië (verplicht vlaggen voor overheidsgebouwen)
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen Den Haag)
7 december Verjaardag van Prinses Catharina-Amalia.
15 december Koninkrijksdag.
Koninkrijksdag is de viering van het tekenen van het koninkrijksstatuut in Nederland. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door     Koningin Juliana *)

*)   In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (de Nederlandse Antillen, Nieuw-Guinea en Suriname; sinds 1986 ook Aruba) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het Koninkrijk der Nederlanden, maar de regeling blijft nog altijd gelden in de andere gebieden.

Het hijsen van de Nederlandse vlag gebeurt bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Het is niet toegestaan de vlag ’s avonds buiten te laten hangen.

Een enkele keer kan hierop een uitzondering worden gemaakt. De Nederlandse vlag mag dan wel ’s nachts blijven hangen, maar dan moet de vlag aan beide zijden door schijnwerpers worden verlicht.

Bij halfstok moet de vlag los kunnen wapperen en altijd zonder wimpel.

Heeft u echter zelf iets te vieren of te gedenken, dan is het altijd toegestaan om de vlag te gebruiken. Het is absoluut verboden de Nederlandse vlag te gebruiken voor reclamedoeleinden en onthullingen van monumenten of plaquettes.

Een welkomswimpel of een provincie wimpel mag dag en nacht in de vlaggenmast blijven hangen.